Additív technológia

Additív gyártás az iparban

2019-től kezdődően a meglévő ágazataink mellett jelentős kapacitást fordítunk az ipari robotikai megoldásokra is. A cég szakmai portfóliójában fontos szerepet foglal el a GORDIUSZ ADDITIVE divízió, mely a 3D nyomtatás és a hozzá szorosan kapcsolódó termékekkel specialistájává vált.

Az additív technológiák jelentősen átalakítják az eddig megszokott gyártási folyamatokat, alkalmazásukkal gyorsabb prototipizálást, költséghatékonyabb és rugalmasabb gyártást tehetünk lehetővé. 

A 3D nyomtatók a hagyományos gyártási folyamatokkal ellentétben képesek az ötletet rövidebb idő alatt termékké alakítani, több iterációnak helyet hagyva, alacsonyabb költséggel létrehozni. A technológia további fejlődése és elterjedése az alkalmazott anyagok fejlődésétől is függ, számos előnye miatt azonban már most egyre több cég és ágazat választja az additív gyártásra való részleges, vagy teljes átállást, ezzel új lehetőségeket megnyitva a geometriai limitációk feloldására és a beszállítói hálozat igények csökkentésére.

Kategóriák

Technológiák

FDM

Az FDM nyomtatók az orsóra tekert műanyag szálakat úgy dolgozzák fel, hogy a Hotend által megolvasztják, majd rétegenként egy nyomtatási platformra nyomtatják azokat. Az anyagok kompatibilitásának és felhasználóbarát alkalmazásának köszönhetően az FDM nyomtatók a legnépszerűbb 3D nyomtatók közé tartoznak a piacon.

SLA

Az SLA nyomtatás során a gyanta (Resin) egy UV-lézer segítségével keményedik meg. A DLP nyomtató egy úgynevezett DLP-projektort használ, amely a nyomtatott tárgyat vagy a nyomtatandó réteget pixelezett vászonra vetíti. Ahogy az a nevéből is látható, az LCD technológia LCD képernyőt és UV fényforrást alkalmaz.

SLM/DMLS

A Selective Laser Melting (SLM), avagy Direct Metal Laser Sintering (DMLS) egy porágyon nyugvó technikai megoldás, melyen egy terítő folyamat után a lézernyaláb követi le a modellünk vektorizált alakját, útjában összeolvasztva a fémport.

NEXA QLS820 3D nyomtató

3D szkennelés

A 3D szkennelésnek több különböző módja van jelen az iparban, legelterjedtebb a kéklézeres felületi letapogatás. A szkenner tájékozódását térben markerek, fényvisszaverős fix pontok adják. A tárgy külső felületéről visszaverődő lézer útidejének regisztrálásával egy pontfelhő készíthető, mely használható minőségellenőrzésre, műszaki visszamodellezésre vagy direkt reprodukálásra is.

Képviselt gyártóink

Ajánlatkérés

Vevőszolgálat

Alkalmazási területek