Keresés
Close this search box.

Ipari automatizálás

GA-Robot, egy új divízió a Gordiusz Alfa keretén belül, amely az automatizáció és az ipari robot müködtetésű speciális, feladatorientált műveletű, egyedi gépek és rendszerek, projektek megvalósítását tűzte ki céljául. Szakembereink, valamint a szerződött partnereink, akik több évtizedes, az iparban szerzett tapasztalatait és technikai bázisát állítottuk csatasorba.

Amit mi adunk, az egyfajta integrátori és koordinátori munka jelentős technológiai háttértámogatással az ügyfél elképzeléseit megvalósítva. Tevékenységünkkel megoldásokat szállítunk személyre és igényre szabva. Szerződő és együttműködő partnereinkkel közösen leffedjük a kis-, közepes és nagyvállalatoknál felmerülő automatizálási projekteket. Az automatizált nyersanyagmozgatástól, a megmunkáló gépek kiszolgáló integrációján át, a szerelő, hegesztő, rész-, és készműveleti, műveletorientált robotokig, csiszolás, festés, és anyagmozgatási gépekig, felsorolva a teljesség igénye nélkül.

Megbízóinkkal szoros együttműködésben analizáljuk és modellezzük a projekt megvalósíthatóságát, megrendelés után gyártás, beüzemelés és betanítással együtt szállítjuk a megrendelt gépet. Ezáltal hathatós segítséget tudunk nyújtani a megbízóinknak, hiszen jelentős mennyiségű menedzselési munkát vállalunk át és a munkába állított automatika eredményesen támogatja a gyártást.

Partnereink az iparvállalatok, melyek építenek a jövőbe és felmérik a fejlődés elkerülhetetlen útját. Átértékelik munkaműveleteiket és az élőmunkát igénylő feladatokat inkább automatizálják, alkalmazottakat pedig a kreatív gondolkodást igénylő feladatok felé terelik.

Egyúttal az automatizálással együtt járó irányítási igényt is ki tudjuk elégíteni, saját fejlesztésű termelésirányítási rendendszerrel, melybe már bele van ágyazva az Ipar 4.0 adatkezelési rendszer is. Ez a rendszer képes a programban pontosan nyomon követni a gyártás teljes struktúráját, az ide bekötött érzékelők és adatportok által gyűjtött adatok pedig pontos támpontot adnak a döntéshozóknak termelés jelenlegi vagy teljes állapotáról, online vagy akár mobilalkalmazásra is.

Kategóriák

Automatizációs megoldások felmérése és fejlesztési koncepció kialakítása

A termelő vállalkozások napi tevékenysége során jelentkező kihívások tipizálható mintát követnek és az iparágtól függetlenül felfedezhető, hogy egyre inkább személyre szabott ügyféligényekkel, valamint egyre bonyolultabb kihívásokkal kell szembenézniük. Emiatt a vállalatok igyekeznek agilisabbá és termelékenyebbé válni, miközben stabilitást biztosítanak a gyártásban. A szűkös és csökkenő munkaerőforrás, egy amúgy sikeres gyártóüzemet is az instabilitás és az alulteljesítés útjára viheti. A termelő cégeknek szembe kell nézniük azzal a kihívással, hogy hogyan érjenek el többet, kevesebbel. Ahhoz azonban, hogy átlássák egészében a gyártásuk működését, át kell tekinteni azt, hogy hol találhatóak azok a pontok, ahol racionalizálható a működés, működtetés.

Minden vállalat, gazdálkodói és termelő szerv működését alapvető elvek határozzák meg melyeket
• a gyakorlat,
• a vezetői rátermettség vagy akarat,
• a gyártott termék struktúrája és piaci helyzete,
• a bevett gyakorlat, illetve beidegződés,
• a géppark és annak állapota, valamint kihasználtsági foka,
• a pénzügyi képesség
• alkalmazottak minőségi terhelhetősége,
• jövővőre vonatkozó víziója,
elvek irányítják, vagy mozgatják.

Ezen olyan meghatározó pontok, direktívák melyek alapvetően működtetik vagy hátráltatják a gazdálkodó és termelő szerv életét, működését és sok esetben a fejlődését. Ki kell emelni a fejlődést ebből a képletből és megvizsgálva valójában a fejlődés a mértéke, képesség a fejlesztésre a valódi hosszútávú megmaradás záloga. A stagnálás egyenértékű a piacvesztéssel rövid és hosszú távon!
Mit nyújt a Gordiusz Alfa ebben a momentumban? Egy szakember meglátogatja a vállalatot és “külsős szemmel” áttekinti a folyamatokat.

A vizsgálni kívánt területek a következők:
• milyen a vállalat általános külsőre érzékelhető képe,
• milyen területi lehetőségekkel bír,
• a gyártó egységek milyen állapotban vannak,
• mennyire vannak különböző divíziók egymásra utalva,
• hogyan illeszkednek a különböző gyártási fázisok egymásba,
• mennyire van kiegyenlítve a gyártási ciklusidők, hol lehetnek töréspontok a termelésben,
• a transzportutak mennyisége, kiterjedése, irányítottsága,
• a nyersanyag kezelése, felhalmozása,
• termelőerő struktúrája,
• hol lehetne tartalékot képezni, hol folyik el a nyereségből (profitcenter),

A látogatás időtartama alatt a szakember tájékozódik a felsorolt területeken. Semmi esetre sem avatkozik bele a folyamatokba, tehát csak, mint megfigyelő van jelen.

A megbízási időtartama jellemzően 4-6 munkanap, nappalos műszakban. Külön megállapodásban jelzett időpontok esetére ettől eltérő munkarend is elképzelhető. A megbízás leteltével a szakember 2-3 héttel később bemutat a vezetés részére egy kivonatot az tapasztaltakról, valamint bemutatja a javasolt fejlesztési koncepciót, annak ütemét, valamint megtérülésének mértékét. Lehetőséget teremt az esetleges kedvezőbb gyártási struktúrára, erősítheti a konkurenciaképességet, csökkentheti a gyártási költségeket. Javaslatot tesz a modernizációra is, ami lehet gépfelújítás, új gépek, szerszámok beszerzése, és a modernizációra, automatizációra, mellyel racionalizálhatók az emberi erőforrások. Ez nem leépítésekre való javaslat, hanem átszervezés. Tehát azon folyamatok, melyek nem automatizálhatók a vállalat erőforrásaival és erősen kézimunka igényesek javasoljuk a munkaerő koncentrációt. Azok a folyamatok pedig melyek robotokkal, automata rendszerekkel modernizálhatók, javasoljuk ezen rendszer beillesztését. A cég érdekeit tekintve célunk ott javasolni a fejlesztést, ahol valóban szükséges és költséghatékony megoldást tárni ügyfelünk elé. Így valóban ott történik az átszervezés és automatizálás, ahol szükséges és hatékonyságot növel.

Kérjen ajánlatot!